Manuele Lymfedrainage (MLD) voor hals en gezicht

Bijna een eeuw geleden ontwikkelde Dr. Emil Vodder een nieuwe, zachte massagemethode met als doel het lymfestelsel beter te laten werken: MANUELE LYMFEDRAINAGE

Al snel bleek de MLD behalve sterke drainage effecten óok het afweersysteem te versterken, pijn te dempen én het vegetatieve zenuwstelsel in balans te brengen.

Na het delen van zijn ervaringen met leerlingen en onderzoekers heeft er na WO II enorm veel onderzoek plaatsgevonden in het gebied van de Lymfologie en de werkingsmechanismen van de MLD in het bijzonder. Het leverde de MLD een sterk wetenschappelijk fundament op wat bijdroeg aan een grote toepassing ervan in met name Oostenrijk (de bakermat) en Duitsland.

Het lymfestelsel is de basis van onze gezondheid, het speelt een belangrijke rol in de homeostase van alle lichaamsprocessen: waterhuishouding, detoxen, afweersysteem, herstel en celregeneratie, pijndemping, hormonen.

Het lymfestelsel bestaat uit een omvangrijk netwerk van vaatjes, lymfeknopen en een aantal lymfoïde organen overal in ons lichaam, de totale lengte bedraagt 20.000 km (!)

Dr Vodder ontwikkelde massagegrepen die aansluiten bij de fragiliteit en de werking van het lymfestelsel en die niet te vergelijken zijn met welke andere massage dan ook. De belangrijkste kenmerken ervan zijn de geringe massagedruk, het langzame tempo, het ritme, de herhalingen en het werken zonder tussenstof op de dermis, de huidlaag het lymfestelsel begint.

Deze kenmerken van de MLD-techniek hebben een bijzonder effect op het vegetatieve zenuwstelsel: de sympatische activiteit wordt gedempt waardoor parasympatische activiteit kan toenemen. Dit heeft grote, positieve effecten op o.a. onrust, prikkelbaarheid, nervositeit en allerlei stress gerelateerde klachten zoals slecht slapen, hoofdpijn, milde maag/darmklachten, PMS en overgang. MLD activeert het oxytocine systeem waardoor er veiligheid, rust en verbinding kan ontstaan.

Ook huidklachten reageren vaak goed op MLD. Bij acné en eczeem helpt het om afbraakproducten sneller af te voeren, de PH te normaliseren en celregeneratie te bevorderen. Wanneer stress een factor is bij huidproblemen helpt MLD het lichaam van binnenuit te ondersteunen naar meer balans op celniveau en naar een schoner “milieu intérieur”.

Veel degeneratieve aandoeningen ontstaan door chronische laaggradige ontstekingsreacties ten gevolge van vervuilde lymfe. Denk aan bijvoorbeeld artrose, reuma, diabetes en dementie. Lymfeknopen in de borst van mensen met hartproblemen zijn troebel en klonterig!

Manuele lymfedrainage kan worden toegepast als aparte massage óf in combinatie met een andere behandeling, om zo het effect daarvan te versterken.

De laatste 40 jaar wordt de MLD ook in Nederland toegepast, als eerste in de Schoonheidsverzorging!

De schoonheidsspecialisten die deze bijzondere specialisatie toepassen vertellen mij tijdens de nascholing enthousiaste verhalen over de soms verrassende effecten van de MLD, voor hun klanten maar óók voor henzelf: MLD is een weldaad voor lichaam én geest en werkt zeer ontspannend en vitaliserend.

Hoewel de technieken van de MLD er op het eerste oog vrij gemakkelijk uitzien, vergt het aanleren ervan de nodige tijd en correctie. De uitvoering ervan luistert nauw, vooral door de bouw en functie van het lymfestelsel. Onjuist uitgevoerde MLD-behandelingen kunnen schade toebrengen aan de fragiele lymfevaatjes, problemen met oedeemvorming verergeren en een “Fehlreactie” uitlokken in het vegetatieve zenuwstelsel. Een goede opleider beschikt dan ook over gedegen kennis van het lymfestelsel/ oedeemvorming, en veel eigen ervaring in het uitvoeren en doceren van MLD!

Huid Expert Club biedt een 5-daagse opleiding MLD hals/gezicht aan, waarvan 4 dagen fysiek les in Soest en 1 dag zelfstudie vooraf . De planning van de lessen is zodanig dat er voldoende tijd is om je de behandelde stof goed eigen te maken. Er wordt op elkaar gewerkt in een kleine groep zodat je veel aandacht krijgt én om ook zelf de diepgaande effecten van de MLD te ervaren. Ongeveer 1 maand vóór de startdatum ontvang je de reader met een aantal reflectievragen. De uitwerking daarvan moet uiterlijk 1 week vóór aanvang naar de docent Désirée Groen gemaild worden die er feedback op zal geven. Tijdens de laatste lesdag wordt een door de deelnemers uitgewerkte praktijkcasus behandeld. De opleiding wordt afgesloten met een certificaat, mits alle praktijklessen gevolgd zijn.

Extra aandacht zal worden besteed aan de toepassing van MLD bij veel voorkomende klachten/aandoeningen in de salon zoals acné, eczeem, onrustige huid, na cosmetische ingrepen, na operatie/trauma, bij (verse) littekens), hooikoorts/allergie en bij de steeds vaker optredende klachten die terug te voeren zijn op disbalans in het vegetatieve zenuwstelsel: chronische vermoeidheid, hoofdpijn, voortdurende onrust en slecht slapen, angst/onzekerheid die het zelf herstellend vermogen van het lichaam ondermijnen.

Let op! Het behandelen met MLD bij de ziekte kanker komt in deze opleiding NIET aan de orde.

Bekijk publicatie in DBP Download programma in PDF Aanmelden

Data en tarief

Woensdag 14 mei, woensdag 21 mei, woensdag 4 juni en woensdag 18 juni 2025.

Manuele Lymfedrainage (MLD) voor hals en gezicht
Lid € 700. Geen lid € 800.

Inclusief: Gebruik koffie/ thee, lunch, gebruik scholing- en trainingsmaterialen en diverse formulieren.

Manuele Lymfedrainage (MLD) voor hals en gezicht

Alleen bij volledige deelname ontvangt de deelnemer een certificaat.

Mocht je na afloop van de training deze specialisatie willen laten registeren bij ANBOS, HUIDPRO of Skin dan kun je bij TCI de opleiding afronden met een theorie- en praktijkexamen. Alle info hierover op www.tci-examens.nl

Aanmelden

Duur van de training:

4 dagen (9:45 tot 16:45 uur) inclusief lunch

Groepsgrootte:

Maximaal 8 deelnemers

Niveau:

Gediplomeerd schoonheidsspecialist met minimaal niveau 3

Belangrijke informatie

Locatie: Huidexpert Club, Nieuweweg 109, 3765 GC in Soest.

Trainer: Docent tijdens deze training is Désirée Groen, opgeleid als oedeemtherapeut aan de Dr. Vodderacademie in Oostenrijk en al ruim 30 jaar actief in “de lymfe” binnen het vakgebied van de schoonheidsverzorging als trainer, assessor en gastspreker.

Tijd: Je wordt verwacht tussen 9.30 en 9.45 uur; de lessen eindigen rond 16.45 uur.

Studieduur totaal: 62 uur, waarvan 28 uur fysiek les en 34 uur zelfstudie.

Het is aan te raden om in de periode van de fysieke lessen per week (minimaal) 4 uur te reserveren om de behandelde praktijk te oefenen!